Apothekers slaan alarm: ‘Medicijntekort stijgt naar recordhoogte’ – Apotheek Römkens – Maastricht

Apotheek Römkens

Apotheek Römkens

Apotheek Römkens in Maastricht biedt u de beste service voor al uw zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen op recept. Door persoonlijke aandacht en een goede samenwerking met huisartsen in de buurt, bieden wij u zorg op maat bij uw medicijngebruik.

Inschrijven
Header afbeelding

Services van uw apotheek

Bij Apotheek Römkens bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Ook maken wij gebruik van de Uw Zorg Online app. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg. Onze nieuwe openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30

Apothekers slaan alarm: ‘Medicijntekort stijgt naar recordhoogte’

Apothekersorganisatie KNMP waarschuwt dat het gebrek aan geneesmiddelen dit jaar naar recordhoogte stijgt. Vorig jaar registreerde de organisatie 1514 medicijntekorten. Dit jaar was al 1179 keer een medicijn minstens twee weken niet beschikbaar.

Het gaat onder meer om verschillende antibiotica en medicatie voor mensen met hartaandoeningen. “Zo kunnen we niet verder. Apothekers zijn dagelijks in de weer voor talloze patiëntengroepen die hiervan de dupe zijn”, zegt KNMP-voorzitter Aris Prins.

Volgens de branchevereniging komt de schaarste door problemen met de productie, distributie en kwaliteit van geneesmiddelen. “De tekorten spelen over de hele wereld. Maar we zien steeds meer middelen die alleen in Nederland niet beschikbaar zijn”, vertelt Prins.

Daardoor moeten apothekers dagelijks geneesmiddelen laten importeren. Als de voorkeursleverancier van de verzekeraars niet kan leveren, ontstaat meteen een probleem, zegt KNMP. Als voorbeeld noemt Prins het jichtmedicijn allopurinol. “Dat is in de landen om ons heen gewoon beschikbaar, maar hier zeer beperkt. Dat raakt een groep van 150.000 jichtpatiënten.”

De schaarste heeft een enorme impact op een grote groep patiënten, zegt KNMP, zeker als tekorten lang aanhouden en er voor patiënten geen alternatief geneesmiddel voor handen is. Voorzitter Prins zegt dat er daarom snel beslissingen moeten worden genomen. “Het duurt allemaal te lang.”

Sinds 1 januari zijn handelaren en groothandels in medicijnen verplicht om een zogeheten ‘ijzeren voorraad’ aan te leggen, waarmee eventuele tekorten zeker zes weken kunnen worden overbrugd. Maar volgens KNMP zijn de effecten van die maatregel nog niet te zien.

Publicatiedatum: 06-07-2023


Terug naar overzicht